How do we want to live in 2021 after the pandemic, what does sustainable building and living mean, how do we deal with traffic in the city and what is community? Questions that arose during the development of this draft and were answered in part. (by Selin Sezen and Falk Samstag 2021)

P5_Kopf_3D_Visu-1-Kopie

For a new quarteir in the city of Armstadt, various outlying districts were selected that offer the potential and quality for an urban expansion. This is also the case at the southern entrance to the city. The Böllenfalltor. On the site of Heag, which will be moving out there in the near future, there is space for a quarter with a mixed use of living, working and utilities.  The basic urban structure of the design is a meander form in the south of the area, which is supplemented and connected to the north with atriums. In addition, the meander forms a large "head" to the east at the "Böllenfalltor" tram stop, which serves as a multifunctional neighbourhood building. This integrates the tram stop and offers space for shopping, working and living. 

The spaces in between in the urban structure are treated differently. The courtyards to the south, with their reference to the forest, are to serve as "private", park-like recreational areas, just like the green spaces indicated to the north. The other spaces in between, on the other hand, are intended to be semi-public or public areas for people to spend time in, for café seating, events, etc. The Meander is divided into two buildings. The meander is defined by two building depths, which are filled with different typologies. In the 15-metre-deep sections, flats are accessed via arcades. In the 20-metre-deep sections, flats are grouped around low courtyards, each with a staircase. Together with the head, there are thus a total of 4 typologies. Arcade, courtyard, atrium, head (neighbourhood building)

1.OG-1_500
IMG_20210224_165838-Kopie

The neighbourhood building is the most important building in the design and marks the entrance to the city. The lower. 4 floors consist of two large L-volumes, which form an open space in the middle. This connects the integrated bus stop with the rest of the neighbourhood. These floors contain shopping, working and event areas. The upper 3 floors accommodate student housing and also form 2 L-shaped volumes, which are, however, mirrored along the central axis. 

IMG_20210224_165554-Kopie
IMG_20210224_164912-Kopie
IMG_20210224_170311_1-Kopie

The façades were sorted with the help of a grid that underlies the entire design. The different uses at the bottom and top of the head are reflected in the façade design. Generous glazing and sliding wooden elements as window openings create a harmonious façade image. Parapets and guardrails are formed by metal nets. The sections represent the characteristic rooms of the typologies.

section d

view east courtyard 

section b

view east arcade

Back to top Arrow
error: Content is protected !!